Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Råvarukunskap

Ärtor & bönor

Ärtor och bönor tillhör familjen ärtväxter, även känt som baljväxter, som består av ca 17 000 olika arter. En av dessa är ’pisum sativum’ som i vardagligt tal kallas för ärter. Det finns fem sorters ärter och en av dem är bönor. Hängde du med?

Vad är vad?

Hur man beskriver skillnaden mellan en ärta och böna tvistar di lärde om, för skillnaden verkar varken vara särskilt stor eller tydlig. En sak som man dock är överens om är att baljväxter är hälsosamt och något vi bör äta mer av. De är rika på näringsämnen, fiber och protein, de går att variera i nästintill oändlighet och mättnaden behålls länge.

Bönor och ärtor kan, beroende på sort, ätas både färska, tillagade, konserverade och torkade vilket gör att det går att använda dem i matlagning året runt.

Nordisk Råvara

För länge sedan var ärtan en basvara i Sverige och var faktiskt något som höll oss vid liv under magra tider. Idag finns det minnet bäst bevarat i klassikern gul ärtsoppa som fortfarande serveras med tillhörande fläsk och senap varje torsdag runt om i landet.

Sedan 2016 driver Nordisk Råvara utveckling och försäljning inom odling av baljväxter i Sverige och har märkt några av de med särskilt historiskt värde med ’svensk kulturarvsgröda’. Rättviksärt och Gotlandslins är två av dem.

”Vi tycker det är viktigt hur och var maten produceras. Vi samarbetar med odlare i olika delar av Sverige som tycker som vi, att mat ska odlas på nära håll med omsorg och eftertanke. Vår ambition är att försöka göra det som vi vet är rätt och som ger de bästa produkterna både för vår hälsa och för vår miljö.” säger Nordisk Råvaras initiativtagare Gunnar Backman och Tomas Erlandsson.

I Grönsakshallen Sorundas sortiment finns Nordisk råvaras produkter som består av torkade ärter, bönor, linser och quinoa – samtliga odlade i Sverige.

Säsong

Färska ärtor och bönor skördas i Sverige från juni till oktober och är en riktig delikatess som kan beskrivas som mer elegant än när de är torkade. Övriga månader importeras färska ärtor och bönor från framförallt Afrika.

Olika sorters ärtor & bönor

Ärtor

Spritärt

Spritärt

Som namnet skvallrar om behöver dessa ärtor spritas, alltså separeras från sin skida, innan förtäring. De är gröna skidor och gröna ärtor som är något mjöliga och inte särskilt söta. Låter man spritärtan mogna på plantan och torka blir de det vi känner som gula ärtor som ju har huvudrollen i vår klassiska ärtsoppa. Spritärtan är ganska frosttålig och kan därför skördas redan i juni fram till september.

Märgärt

Märgärt

Gröna ärtor eller märgärtor är ett självklart tillbehör till många klassiska rätter. Precis som lookaliken spritärtan behöver de spritas och baljorna äts inte. Till skillnad från spritärtan är dessa ärtor söta och milda. En sort som är mycket uppskattad är den franska sorten ”petit pois”. Svenska märgärtor skördas från juli till september och är därmed en riktig sommarprimör. Man gör rätt i att njuta av dem när de skördas i Sverig, men vill man förlänga den importeras de från sydligare breddgrader under resten av året också.

Bondböna

Bondböna

Bondbönan är trots sitt namn en ärta och var en utav de första grödorna som odlades. För att tillaga bondbönor krävs lite arbete; den omgivande skidan är tjock och äts inte och bönorna inuti är platta, gröna och omsluts av ytterligare ett skal som ska tas bort innan förtäring. Sedan kan man servera den färsk, tillagad eller torkas för lagring. Skördas i Sverige under juli-oktober.

Kikärt

Kikärt

Kikärtor kan även kallas garbanzobönor och är rika på bland annat proteiner, mineraler och kostfiber. De är en av de mest omtyckta baljväxterna och passar bra i grytor, falafel, hummus, rostad som snacks, torkad och mald som mjöl med mera. Smaken är nötig och ärtan håller formen väl vid tillagning. De flesta kikärtorna importeras från Turkiet.

Tips! Spadet från kokta konserverade kikärtor kallas för aqua faba och fungerar utmärkt som äggersättning i ett flertal recept. Köket Sorundas veganska majonnäser och såser görs bland annat av denna restprodukt.

Bönor

Borlottiböna

Borlottiböna

Skidan är creméfärgad med rosa-lila fläckar och är kanske den snyggaste bönan vi har? Själva bönorna är inte riktigt lika festliga och tyvärr försvinner den färgen som finns vid kokning. Vill man äta skidan ska man skörda tidigt när den fortfarande är grön och skördar man senare bör bönorna separeras från skidan och kokas. Smaken är nötig och konsistensen blir efter kokning mjuk och krämig. Borlottibönor går att köpa färska under sommar och höst och torkade eller konserverade året runt.

Sojaböna

Sojaböna

Sojabönor är mycket rika på protein och har blivit en vanlig gröda i takt med att allt fler väljer bort animaliska produkter från sin kost. Av bönorna gör man bland annat tofu, miso, sojaprotein och sojamjölk. Omogna ångade sojabönor i sin skida kallas för edamame och om de är spritade, alltså urtagna från skidan, kallas de för mukimame. Sojabönor har odlats i Kina i flera tusen år och i Europa har de funnits i ca 400 år. I takt med att soja efterfrågas allt mer har den blivit kritiserad eftersom de stora odlingarna är en av de största orsakerna till skövling av regnskog

Lupinböna

Lupinböna

Lupin har ett fint näringsinnehåll med hög andel protein, aminosyror, antioxidanter och fibrer. Faktum är at lupinbönan innehåller lika mycket protein som sojabönor och trivs utmärkt här uppe i Norden. Detta är en mycket spännande råvara som vi antagligen bara sett början av då den både är bra för jorden och för oss som äter den. Lupinen har vackra grågröna bönor med melerat skal och fast konsistens. Många sorter har en relativt hög beska i sitt skal och bör därför skalas innan förtäring.

Obs! Förväxla INTE lupinbönan med den giftiga blomsterlupinen som växer vilt i Sverige. 

Mer råvarukunskap

Råvarukunskap

Sparris

Sparris är kanske den främsta vårprimörer som signalerar för oss att vintern är över. Det krävs både tålamod, sol och omsorg för att sparris ska växa, men när den väl börjar går det undan - ca 5 cm per dag!
Råvarukunskap

Chili

Capsicum Annum är det latinska namnet för släktet som paprika och chili ingår i. Capsicum kommer av grekiskans kapto som betyder ”den biter”. Ganska passande, eller hur?
Råvarukunskap

Stenfrukt

Stenfrukter är frukter vars fruktkropp innehåller ett frö eller kärna med hårt skal som utvecklats från en pistill. Ett frö med ett yttre hårt skal kallas för sten – därav namnet stenfrukt.

Råvarukunskap

Tomat

I livsmedelssammanhang klassas tomater som grönsak, men botaniskt som frukt. Ordet tomat härstammar från det aztekiska ordet "tomatl" och man tror att det var i nuvarande Mexiko som man en gång började odla tomater.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.