Sparris är kanske den främsta vårprimörer som signalerar för oss att vintern är över. Det krävs både tålamod, sol och omsorg för att sparris ska växa, men när den väl börjar går det undan - ca 5 cm per dag!
Det tar 3 år från sådd innan man kan skörda sin första sparris och det är de underjordiska skotten som skjuter upp ur jorden som vi äter. Sparris odlas i flera delar av vårt avlånga land och för att man ska lyckas krävs det mycket omsorg, sol och sand.
Säsongen för svensk sparris är underbar men kort - från början på maj till midsommar ungefär. Resterande del av året importeras sparris av olika slag från bland annat Italien, Tyskland, Holland, Spanien och Peru.
Sparris är en ömtålig råvara som bäst förvaras svalt och i mörker och man ska vara försiktig när man hanterar den så att man inte råkar bryta av knoppen. Den nedre delen är däremot ofta träig så den behöver man bryta bort.
Det tar 3 år från sådd innan man kan skörda sin första sparris och det är de underjordiska skotten som skjuter upp ur jorden som vi äter. Sparris odlas i flera delar av vårt avlånga land och för att man ska lyckas krävs det mycket omsorg, sol och sand.
Säsongen för svensk sparris är underbar men kort - från början på maj till midsommar ungefär. Resterande del av året importeras sparris av olika slag från bland annat Italien, Tyskland, Holland, Spanien och Peru.
Sparris är en ömtålig råvara som bäst förvaras svalt och i mörker och man ska vara försiktig när man hanterar den så att man inte råkar bryta av knoppen. Den nedre delen är däremot ofta träig så den behöver man bryta bort
Storlekssortering
Både vit & grön sparris sorteras efter midjemåttet. Grön sparris enligt skalan tunn, medel & tjock och den vita enligt europeisk standard A, AA & AAA.
A 16-22 mm AA 22-28 mm AAA från 28 mm
Olika sorters sparris
Vit
Vi rekommenderar
Vit sparris
Den vita sparrisen växer under jord för att hållas vit. Odlaren har ett hårt jobb med att hålla de snabbväxande skotten täckta av jord hela tiden fram till skörd. En spänstig och nyskördad sparris ger ifrån sig ett gnisslande ljud när de gnids mot varandra och då vet man att smaken är som allra bäst!
Säsong: Holländsk och tysk från mars, svensk från maj till midsomamr och resterande tid från Spanien eller Peru.
Grön sparris växer ovan jord och kräver därför inte lika mycket underhåll som den vita. Sparrisknoppen vänder sig mot solen och följer den under dagens gång. En sparris som skördas morgon eller kväll kommer alltså att vara något böjd, men en sparris som skördas mitt på dagen är sannolikheten större att de är raka.
Säsong: Svensk grön sparris går att få tag på från maj till juni och importerad finns året runt. Vanligast är att importerad grön sparris kommer från Peru eller Italien.
Violett sparris är fortfarande relativt ovanlig att hitta i handeln, men vi på Grönskashallen har jobbat med den i flera år. Den nedre delen av skottet är oftast vit eftersom den växer under jord medan en övre delen är vackert grön-lila. Den lila färgen kommer av färgämnet anthocyanin, som är en antioxidant. Den violetta sparrisen har ca 20% högre sockerhalt och innehåller mindre fibrer än grön sparris.
Sparris är från början en strandväxt och det går faktiskt att hitta vildväxande sparris i Sverige, även om det behövs mycket tur.
Under några veckor per år kan vi erbjuda fransk vildsparris som är späd som ett gräslöksstrå med en vacker knopp som liknar ett veteax, ca 10-15 cm lång. En riktig delikatess!
Stenhuse gård på Gotland är en kvalitetsmedveten odlare och leverantör av bär och primörer som sparris, jordgubbar, hallon, ramslök. Allt som odlas tvättas, sorteras och packas av personal på gården.
Capsicum Annum är det latinska namnet för släktet som paprika och chili ingår i. Capsicum kommer av grekiskans kapto som betyder ”den biter”. Ganska passande, eller hur?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.