Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Råvarukunskap

Vildsvamp

Många svampar har man lyckats tämja för storskalig odling, men andra har man däremot inte lyckats med. Vildsvampen är herre över sig själv och kräver både timing och engagemang för att kunna avnjutas.

Växt eller djur?

Det finns de som anser att svamp är närmare släkt med djur än växter eftersom de lagrar energi på ett sätt som levande väsen gör. Att svampar bara har en cellvägg talar mot påståendet, men även Carl von Linné hade problem när han skulle kategorisera dem. Till slut fick svamparna tillhöra djurriket under familjen maskar, men ännu är inte sista ordet sagt, forskning och teknik gå ju som bekant framåt.

En säsongsråvara

Flera svampar går att importera under stora delar av året, men den smakar som allra bäst när den är nära sin växtplats. I Sverige kan man plocka vildsvamp från mitten av sommaren till slutet av hösten. Gula kantareller är kanske vildsvamparnas ansikte utåt och något som många förknippar med sensommaren. Trattkantarellen som kommer något senare, ofta i slutet av den gula kantarellens säsong, kan man plocka trots att snön har börjat falla.

Tillgången på svamp är mycket väderberoende. Det får varken vara för torrt eller för blött för att svampen ska trivas. Vill man vara säker på att ha en viss svamp till sin meny under en längre period bör man snegla på den odlade svampen som på senare år har utvecklats enormt. Numera finns odlad ekologisk svamp av fantastisk kvalitet och i många roliga sorter.

Flera har provat att odla vildsvamp, framförallt gula kantareller och tryffel, men det har visat sig vara för svårt att styra dem så man har istället fått samarbeta med naturen.

Se hur vi arbetar med vildsvamp! 

Olika sorters vildsvamp

Gul kantarell

Gul kantarell

Skogens guld! En svamp många ser framemot under stora delar av året. Har kraftigt gul till orange färg med slät ovansida och vågig kant. Växer gärna i sällskap i löv- & barrskogar från sommar till sen höst. Det går att få tag i importerade kantareller under i princip hela året. Då kommer de oftast ifrån Polen, Frankrike eller USA

Trattkantarell

Trattkantarell

När säsongen för gula kantareller börjar ta slut tar trattkantarellerna vid, därför kallas den ibland också höstkantarell. Sorten har en orange ihålig fot med grå-brun hatt som är betydligt tunnare än den gula kantarellens. Trivs bäst i barrskog & mossa och klarar inte av att lagras färska en längre tid. Passar bra att torka eller förvälla och frysa om man vill förlänga säsongen.

Blek taggsvamp

Blek taggsvamp

Är en ätlig taggsvamp med vit-beige-gul färg på både hatt och fot. Hatten mäter ca 5-15 cm i diameter och foten kan bli upp till 6 cm lång. Växer i löv- & barrskog från augusti till oktober i Sverige. Den färska svampen smakar skarpt men detta tonas ned vid tillagning

Karl Johan

Karl Johan

Kallas även porcini, men har fått sitt ståtliga namn efter kung Karl XIV Johan som lärde svenskarna att äta svampen. Foten är vit-beige och hattens ovansida mörkt brun. Smaken påminner om hasselnötter och är mycket uppskattad just på grund av sin smak och köttiga konsistens. Växer i löv- och barrskogar från augusti till september i Sverige. Små exemplar har traditionellt kallats för "champagnekorkar".

Blomkålssvamp

Blomkålssvamp

En stor & maffig svamp som nästan ser ut som en korall eller tvättsvamp. Färgen är beige-gul och smaken är bild med en lätt smak av ”skog”. Det är inte alla som vet att detta är en god matsvamp men faktum är att den är mycket god att till exempel fritera. Däremot är den inte särskilt bra att torka eftersom smaken tenderar att bli besk. Hittas ofta i närhet av tall eller murkna stubbar från september till oktober.

Upptäck mer

Sortiment

Smakriket

Smakriket är ett sigill för råvaror och produkter med ett mycket tydligt ursprung och hög kvalitet, som ger dig smaken av en plats.
Våra producenter

Hällestad svamp

Hällestad odlar och säljer ekologisk svensk svamp av hög kvalitet till butiker, restauranger och grossister i hela Sverige. Svensk Ekosvamps ekologiska färska svampar odlas i skånska Torna Hällestad och i småländska Hallaryd under varumärket Hällestad.
Sortiment

Picked by Sorunda

Picked by Sorunda är ett sigill för produkter och råvaror som är utvalda av oss på Sorundahallarna.
Råvarukunskap

Ärtor & bönor

Ärtor och bönor tillhör familjen ärtväxter, även känt som baljväxter, som består av ca 17 000 olika arter. En av dessa är ’pisum sativum’ som i vardagligt tal kallas för ärter. Det finns fem sorters ärter och en av dem är bönor. Hängde du med?

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.