Under 2019 byggdes ett nytt lager för potatis, morötter och kål. Lagret har tre olika rum med en ventilationsanläggning som hjälper till att hålla rätt klimat i respektive lager.
Potatis
Vid skörd har potatisen samma temperatur som jorden den legat i, ca 12-15 grader beroende på utetemperatur. Temperaturen ska successivt sänkas till ca 4 grader för bästa hållbarhet, detta sker under ca 2-3 veckor. Därefter kan potatisen stå i lager under hela vintern. Wålstedts kan leverera potatis hela året fram tills juni när de börjar skörda färskpotatis.Morot
Morötterna skördas i oktober för att jordtemperaturen ska kyla ner morötterna så mycket det går. Det är en avvägning mellan jordtemperatur och lufttemperatur, blir det för kallt finns risken att morötterna fryser fast i jorden och skördas de för tidigt går det åt mer energi för att kyla morötterna till noll grader. Wålstedts kan nu leverera morötter även under våren, så lång lagret räcker.Vitkål
I vitkålslagret gäller samma principer som i morotslagret. Vitkålen kyls dock ner snabbare än morötter. Kålen skördas före morötterna eftersom den är känslig för kyla. Man vill helst inte att den utsätts för minusgrader. Wålstedts kan nu leverera vitkål även under våren, så långt lagret räcker.Fem snabba med Per Wålstedt
Om folk frågar vad du jobbar med? Säger du matproducent, odlare, bonde eller vad vill du kalla dig?
- Jag är bonde och grönsaksodlare
Ditt jobb är ju lite av en livsstil vill jag påstå, vad hade du gjort om du inte hade odlat?
- Lagat cyklar!
Vi upplever en ökande medvetenhet kring råvaror och mat, allt fler väljer lokalproducerat, ekologiskt och att maten ska produceras hållbart ur ett energiperspektiv. Maten är också något många gör aktiva val kring.
Tycker du att vi är duktiga i Sverige på innovationer och utveckling inom din bransch?
- Nja… de innovationer och den utveckling som sker står ofta bonden själv för
Var hittar du inspiration?
- I möten med andra odlare och hos våra kunder, både er som grossist och slutkunden, en konsument i en butik eller en kock eller restauranggäst
Slutligen, vilken är din absoluta favoritråvara?
- Potatis, kålrot, morot och vitkål.
"En fantastisk morot! En av mina favoritsorters morötter odlad hos Wålstedts i Dalarna"
Produkter
En mängd olika grönsaker bland annat olika sorters rotfrukter, kål, potatis, lök, sallater, pumpor, ätbara blommor, squash.Bakgrund
Gården firade 100-års jubileum sommaren 2018. Från början producerades ull och kött från får samt mjölk och kött från kor. När Trygve och Meta tog över i slutet av 70-talet började de odla ekologiska grönsaker och har varit medlemmar av KRAV sedan föreningen startades 1985. Med tiden har de växlat fokus och huvudsysslan är nu grönsaksodling. Kvar på gården finns dock ett 30-tal tackor för lammproduktion och landskapsvård samt höns, grisar, hästar. Idag bor det två familjer på gårde, Trygve och Meta som tog över efter Trygves far och mor, samt Per och Signe med barnen Tor och Freja.Mylla
Hagens åkrar vid Västerdalälvens strand i Dala-Floda. Jordarna här är lätta och fina och grönsakerna får växa i sin egen takt och hinner ta upp all den näring och de solstrålar som behövs för att ge en god smak och fin kvalité.Verksamhet
Idag odlas 12-16 hektar grönsaker, 8-10 hektar potatis, 15-20 hektar vete och ca. 20 hektar vall. På gården finns även en gårdsbutik med öppet året runt samt en restaurang som håller öppet enligt överenskommelse. Under sommaren serveras ”bondfrukost” i restaurangen med gröt och bröd bakat i gårdens ugnar. Möjlighet för studiebesök på gården finns.Wålstedts gård
www.wålstedtsgard.seLäs mer om gårdens alla produkter på Wålstedt gårds hemsida.
Trygve och Per driver jordbruket och Meta driver gårdsbutik och restaurang.
Hagen 13
785 44 Dala-Floda